Thursday, December 2, 2010

i just

need someone to talk!!!

bosan..!!

penat!!

blurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......!!!!!!!!!!!

Tuesday, November 30, 2010

Benci!

tak tahu lah kenape tetibe aku hangin sangt2 pagi2 nie....

arghhhhhhhhhh!!!!

geramnye aku!!!!!

tak tahu aku nak marah sape...tp...

emm ntah lah...

kalu itu gayenye...

itu lah yg aku kne rase setiap malam...

maybe salah aku...

biokan jelah die nak jd 'follower' yg setie pade sesiape pon...

dan same dengannye diharap die letakkan diri die sbgai 'flower' yg segar kat lam HATI aku nie...

lailatul saadiah...


Emak selalu kate

Emaak kata.....

Emak kata jangan main cinta
Kerana cinta itu buta

Emak kata jangan pura-pura
Kerana akan menyesal jua

Emak kata jangan lawan kata orang tua
Kerana akan mendapat dosa

Emak kata jangan suka mengata
Kerana ianya sia-sia

Tapi, emak kata
Aku selalu lupa
Lupa untuk berjaya
Sekarang tak kata apa-apa
Hanya tau senyum je

Kini aku faham apa emak kata
Emak nak tengok aku berjaya
Emak nak tengok aku gembira
Aku tak mahu lawan cakapnya
Kerana aku sayang padanya

Emak ada kata jangan main-main
Belajar rajin-rajin
Kalau tak jangan teringin
Nak jadi macam orang lain
Lebih baiklah terus kahwin
Tak ada menyusahkan orang lain

Emak kata jagalah kawan
Kawan itu satu persahabatan
Keakraban dan juga persefahaman
Tiada perbezaan dalam kehidupan

Aku amat menghargai rakan
Dkau sahabat jgnlah lupakan kawan

Monday, November 22, 2010

kembali

cahaye n kabus sintok menyinari n membasahi aku pagi nie....

sakit kapala n mahu tido....

menghadapi exam selepas nie....

bantu diri ini tuhan........

Saturday, November 13, 2010

batu pahat style

salam perjuangan sume..rini aku mcm nak story siket ah salah satu jenis manusie kat batu pahat nie..mcm2 gaye ade..bile ingat2 balik aku rase geram sangt..kecian pun ade kekadang..di pendekkan cite lah ye..aku baru balik kampung coz cuti stady week 2 minggu nie..aku sampai ari selase lepas..then ari khamis aku g bustand batu pahat beli tiket..mule2 ingat nak beli tiket bas gagap..tp mengenangkan mase naik cuti raye ritu aku naik bass s&s internasional mcm best gile vavun aku pun try ah tuk kali yg kedue nye nie..aku beli punye beli then dapat seat single no 19..aku senyum kat amoi jage konter tiket tuh..mase nak masukkan tiket dalam wallet aku ade makcik datang sebelah aku lalu berkate " nak bg mak rm 3 mak nak balik tade wet tambang"..aku pun bg ah tp aku bg rm 2 je coz tuh je yg aku aku ade..pas bg sambil jalan aku pikir kat makcik tu kecian gak tengok gayenye ..nak balik manelah agaknye makcik tu ye...jalan punye jalan sampai ah kat swift biru aku ..aku capai hemlet aku then dr jauh aku nampak makcik tu datang balik kat aku then die ckap bende yg same mcm td..die mintak rm 3 lg dr aku..arggghhhhhh sah aku kne pau gan makcik tuh..ilang gak rasional aku..dengan nada tinggi cikit aku cakap " hai mak cik kan dah mintak sy td"...aku ckap mcm tuh cepat2 makcik tuh belah..ape lah..tak sampai 2 minit die dah tak cam yg die dah mintak aku td..atas swift aku pikir...senangnye lau keje mcm tu..mane lah anak2 makcik tu..dr kecian aku mcm marah cikit..senang sangt lah idup kalau mcm tu..or mungkin ade owg gunekan makcik tuh..wawallaualam lah..tak tercpai dek akalku nak memikirkannye...tp rasenye mcm ade sindiket lah suruh makcik tuh..aku tengok makcik tuh pun umur dalam 60 an..kalu ramai lah kat batu pahat yg berhati murni mcm aku kat batu pahat nie aku rase besar gile incom makcik tuh seriap hari..silap2 duk kondo makcik tuh agaknye..tapi takpe lah..maybe tuh taktik duie sekarang..ok lah tuh die meminte n tak salah kite ringan2 kan tangan seluk wallet bagi seriyal due kan..tuk yg banyak wet leh lah kan..lau mcm aku ni..huhuhu...patutnye aku yg mintak makcik tuh wet tuk isik mintak swift aku tuhh..heeee...tapi takpelah...semoge makcik tu diberkati n panjang umur...tp aku still tak puas ati coz rm 2 tuh aku nak beli goeng pisang singgit n air kelape singgit..nak kunyah2 atas swift aku...melepas aku wehhh..huhu...

pengajarn dr cite nie..

1~ bawak duet lebih sikit g mane2 coz lau tak kite tidak akan dapat menikmati goeng pisang kegemaran kite..

2~lau nak tolong owg tuh bio ikhlas n tolong sepenuh ati..yg tak sepenuh ati nie ah rasenye yg akan alami penderitaan kempunan goeng pisang mcm wa nie..heee

3~tanam pokok pisang banyak2 kat bakang uma kowang coz tyme cuti sem ley amik hasilnye n suwoh mak kowang goeng..n jimat kos..

4~jgn makan sambil memandu kos kite akan ilang kosentrasi...

5~kurangkan gule dalam minuman coz air kelapa kat gerai kegemaran aku uw memang manis gile babeng au..

6~nie yg terakhir n yag terpenting sekali..sayangilah awek kowang tul2 n jagnlah ko sakiti hati die n ko terlepas cakap pade die..perempuan nie nak2 yg mcm keras2 tuh sebenanye lembut sangt2 ati die..bile kite cakap sikit mudah gile die tersentuh..di kesempatan yg ade nie aku nak mintak maaf kat awek coz td aku cakap bukan2 kat die..bayak sangt aku ter lepas..aku cemburu..coz memang aku kuat cemburu..aku tak patut cakap mcm tuh kat die..mesti susah die nak maafkan aku..aku janji pde diri aku sendir pasnie even marah or cemburu mcm ne sekali pon aku takkan cakap bukan2 kat die lg..n aku nak die tau yg aku syg gile babeng kat die n aku bosan kat uma nie bodband takde line..rini baru dapat on9 gune bodband kakak aku..sebab aku cemburu ialah 4 ari aku tak on9 n bile aku on9 aku nampak mcm2 pergerakkan die n aku cemburu n sangt cemburu..sampai termarah begitu sekali...jagn pernah serik nak mintak maaf kat owg n jgn ulangi perkare yg menyebabkan kite kne mintak maaf ye kalian..

rase nye tuh saje ati aku nak kate arinie..ade umur yang panjang n jari yang panjang aku akan kongsi lagi cerite ati aku nie k...lailatul saadiah..... : )

aku manusia

aku ade hati
aku ade perasaan
aku nampak
aku tahu...


sakit ya tuhan................

Sunday, November 7, 2010

alhamdulilah

sok dapat balik...yeah2.....

bestnye.... tak saba nak tunggu esok...

mak tunggu sy ye mak...


huhuhu....

Saturday, November 6, 2010

sunyi

bulan tak pergi..cume bintang yang tak muncul...




maghrib mood...



kesorangan...



tanpe teman...


lailatul saadiah...

Friday, November 5, 2010

sabarnye aku

sakit tuhanku...sungguh sakit...


terime kasih atas nikmat ini...


kalu esok tiade lagi nafas ku, kau lembutkanlah sedikit hatinye untuk owg lain...


atau mungkin aku bukan dr kalangan yg sabar dan sentiase mengeluh dengan ujianmu tuhan....


mungkin baginye tiade perbezaan antare kaumnye dengan kaumku...


tapi biarlah die tahu yang hati ku boleh berfungsi dengan baik dan dapat merase kesakitan ni...




aku sabar......

test2

testing one two three...

kebosanan di bumi sintok...







arghhhhhhh!!!!

Thursday, November 4, 2010

kata-kata

kau cume tahu membangkang
kau cume tahu menentang
ko cume tahu menjawab
ko cume tahu menang
ko cume tahu diri ko

tp

ko tak pernah cube pertimbangkan
kata- kata
kata hati
kata aku
diri aku
bawah sekali
sampai kata aku sume takde makne

nukilan ati anak mak : )

Wednesday, November 3, 2010

jadual exam tuka!!!

aku da beli tiket lah weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!
asal bongok sangt pengurusan u aku nie...tuka last minit lak tuhhhhhh!!!!!!
ya Allah tensionnye!!!!!!!!!!!!!
bukan senang nak beli tiket wehhhhhhhhhhh...



sabar...................................................

kamu kah


asalamualaikum...salam ukhwah...aku tak tau nak tulis ape...cume td aku mcm tersentap...mcm kene smash gune reket tenis kat ati aku nie...cume dalam pejalanan dengan idup aku dengan die bayak bende yg tersirat yang aku nak lontarkan...maybe aku tak cukup tahu tentang perempuan nie...and maybe juge sume perumpuan bertingkahlaku mcm nie...tp takpe lah...selagi ade syg n cinte nie..aku sanggup teruskan...sampai bile2 selagi aku mampu...yup...aku kuat...aku akan dpat tahan...and hope die pun same...same mcm aku nie...



takpe lah...bek aku cerite eppy sikit mlm2 bute nie...aku baru lepas duty jage aman kat tapak ekspo 5 hari lepas...dah setle semue tuh barulah aku dapat tdo nyenyak n dapat abeskan sume muuvvee yg aku ade...sam5 tertdo aku layan muvee sume tuhh...huhu...then aku g sauna arinie...penat n panas sungguh deh...rase mcm dah kempis sikit pewot aku nie...mak aku demam dah due minggu bapak aku kate...risau sangt aku nie...lame tak denga suare mak aku...rindunye nak cium pp mak aku...Ya Allah sembuhkan lah mak aku dr sebarang jenis penyakit...sok aku ade bende yg nak disempurnekan..hope semuenye berjalan lancar...arinie besday someone yg pnah ade tuk aku tyme aku hampir takde sape...hope ko hidup sebaiknye ye de...n kite dapat lakukan sm5 sem 7 k de...rasenye cukup tuk mlm nie...gamba kat atas tuhh aku gan kucing pas abes duty baru pas shoping mase hari last convo...smart kan..heeee,,k lah...lailatul saadiah ...

Monday, November 1, 2010

Tuesday, October 26, 2010

fuuuhhh

lege gile...sume asaimen dah complete..tinggal report kicen individual aku je...tak sabo nak g klaas pasnie nak anto asaimen nie!!!waaa...epynyer...pastu petang mcm nak beli tiket.....huuuuuu...
heppy tak terhingge...aku nak g lompat jap...

syukur ya tuhan...................

Monday, October 25, 2010

ropol sikit

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk
mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping
hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita
mencarinya. Itulah namanya Cinta.

Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi,"
Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu
pula?". Jawab titis air mata kedua tu," Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan
seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja."

Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil

berkata: aku turut bahagia untukmu.

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi

kita.

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali
menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya
lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu
berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila kamu cuba menutup
matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal
dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan.
Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih
ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai
keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran
akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata
cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu

dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

Jangan melarikan diri dari 'cinta' apabila ia berada di hadapan kamu. Jangan melarikan diri
daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali
perbuatan kamu itu.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan
mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta
bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat

Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi

sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat

morning


pagi2 hari aku berkate : aku ngantuk penat tak cukup tdo...aku baru balik amik gambo tuk skull aku...panas...ramai gak yg datang..tp junior tak nampak sangt pun...aku g nan padil nek moto kencang die...sampai2 lum ade sape lg pun tau..hanye aku dan segelintir masyarakat je...siap da sume aku balik bilik n ngah nek tangge cik akak call..demam sangt sore die...aku masuk bilik je rumate aku sume da bangun ngah study..dak2 business biase ar...cume aku je yg malas lam bilik nie..tp takpe ah..takde aku tak seri bilik nie...sume senyap je stady sape lg nak menggamitkan suasane kan..cume td terpikir..28 nie aku ade exam petang tp aku ade kelas kicen tuk cik kamal..tak tau mcm ne nak wat nak datang kelas dulu or tak yah tewos...

baik2

aku marah sangt td..tak terkawal..tak tertahan...penat menung dalam kelas..carrymark ob aku rndah sangt2...ya Allah...beratnye ujian tuk aku arinie...aku takde duit...aku nak mintak kakak aku..tp tak tahu carenye...mintak mak pak aku..tak sampai ati rasenye...aku boros...b4 raye aritu beratus die org bg aku..ya Allah...tolong lah aku...aku kosong sangt2 sekarang nie...tak tau kat sape
aku nak lontarkan...aku kuat sangat marah die..tp sape tak marah...tp marah aku melampau..mungkin sebab mulut aku n hati aku nie..hitam sangt..takde bende baik lg yg aku ley sebut agaknye...aku menyesal sangt2...ya Allah ampunkan doseku terlalu meyakiti manusie yg tidak bersalah...kenape sabar dalam diri aku makin hilang...mungkin sebab syg...aku terlalu sygkan die...sampai sumenye tak boleh...sampai banyak sangt peraturan baru...sampai die sesak nak bernafas..silapnye aku ya Allah...bersalahnye aku kepade mu dan kepade hambemu itu...

langkah nie..hati nie..mulut ini...tak tahu nak kemane rase ape dan berkate ape...aku pohon jalan yg terbaik ya tuhan...aku lemah...bantu lah aku...amin....

Sunday, October 24, 2010

ceritera last minit

Alhamdulillah...selesai sudah kelas arab aku..tp rabu nie ade lg satu kelas mehh..huhu..kecut gak aku tngok group lain present berasap berapi deowang kecek arab...tp alhamdulillah lah...aku pato gan nuar dapat setle kan sumenye td...slide pun aku wat last minit saje...abes2 kelas twos g bustop tunggu bas...aku nak ikut pato balik pewaja...saje nak jalan2 tngok2 sek2 palapes nun...tyme tunggu kat bustop masyarakat taknak ramai pulak kan..pato gan nuar sempat naik..aku terkapai2 tak dapat naik..make lepaslah bas yg pertame..aku hampe bersulam derite..tp tetibe belakang aku ade sowang dak kai baju kuwong wane ijau..muke mcm penat n peluh2..tp still bajet ayu...bawak beg laptop berkilo2...degan semangt tekad aku tolong angkatkan beg die(muke die mcm da nak m@#$)heee...tetibe bas yg kedue sam5..namun masyarakat masih penuh berpusu2 lalu aku membuat keputusan tuk tunggu bas yg ketige coz masyarakat mcm dah takde tyme tuhh...aku masih dengan die..tak semene mene bas ketige sampai..aku berlari2 anak tuk naik bas tuh...namun hanye si baju ijau yg dapat duduk..aku berdiri bersame masyarakat yg lain...tot tet tot tet..make sampai lah di dewan penginapan pelajar perwaja...aku tuwon cepat2 secepat cahaye sebab pewot aku dah shafle gile babeng..

sampai di kafe..aku lihat muke pato yg penuh iltizam menanti dengan penuh semangat juang nye yg tinggi...tanpe membuang mase kami owg pun g amik makann dengan penuh rakus..pato gan soya mcm biase amik sayo mcm yg kat kfc uw (koslow kut) dengan bayaknye..aku pule just amik ikan keli seko gan ulam ape ntah wane ejau2 gan sambal belacan...pato dan soya pule amik ayam sebagai ruji mereke...minuman pule aku minum abc jagung..pato abc milo..dan si gemok bersame dengan cikong tembikainye...kami makan agak bersepah n minum agak tumpah2 sedikit...selesai makan aku naik bilik pato degan pantas dan efisyen lalu cepat2 aku duk depan laptop die..si gemok pule pulang ke dewan penginapan pelajar misc dengan muke gembire kerane telah kenyang...aku mainkan lagu mimpi yg sempurne by peter pan...pastu aku tngok sume gambo aku yg ade lam kamere die lalu aku amik satu persatu dengan jayenye...aku agak bosan disane sebab aku agak penat..aku amik video arab dr pato tuk aku translatekan dialognye dan ia merupekan tugasan penilaian kami owg yg terakhir sem nie...setelah beberape lame...aku di hantar oleh pato ke kolej aku dan aku naik ke bilik dengan wajah yg girang...nie ar antare gambo2 yg aku rembat dr laptop pato :


yup aku bangge jd bangse Malaysia...


kapten mengemop..(mewakili uum dlam acare kayak)
sementare menunggu batalion mengemop siap melakukan tugas
mcm biase ah..b4 class wa akn bg fomasi kat ank2 buah wa sume..sape sleck sile cuci longkang
wiff my partner yg gemok (tukang rase saje)heee
ye kadang2 kami bahagie...
pas masak pe ag..cekik tyme lah....
tak2 aku bukan artis k!!!salah org!!keh3!!!
bajo wat kek mase awal2 sem..krim sedap..tp kek nye rase mcm rase mcm kunyah tanah kut ( :
mak aku salu kat uma ajo goeng telo je

gan cik kamal lecture kami owg(tyme nie serve menteri pengajian tinggi kut)

Saturday, October 23, 2010

terindah

masih ko yg terindah. mate aku tak nak tertutup lah. sangt rindukan ko. penat sangt. asaiment arab tak sentuh lg walaupun esok kul 2 nak present an hantar huhu. legam harini. main panas banyak jiddan. hope esok aku dapat siapkan. hepy arinie. td pg tyme tngh capai pinggan nak ceduk kuew tiau ade sorang hamba Allah tumbuk belakang aku. comel. hahah. lame tak jumpe ko de. sempat gak aku lepas kan se das due vavun n tongong. berceloreng nak masuk utan. tp beli ceklat hacks penuh satu poket. ape punye tabiat daaa. aku tau ko tngah pikul beban yg lg berat lau nak di bandingkan dengn senapang n beg perang ko tuhh. aku tau ko kuat. kuat nak terajang aku kan. huh!

aku chek wall aku td. tp aku nampak cik akak aku on9 2 jam yg lalu. tyme tuh aku tngah ek2 kut. tapelah. rindu sangt syg sangt kat cik akak comel aku tuh. lame sangt dah tak jumpe die. bile aku hulur tangan takde sape nak sambut tangan aku kecuali cik akak aku sowang nie. giat bersukan die sekarang. cume mlm nie die penat die tdo cepat sikit je dr aku. aku bosan. aku sunyi. tuh yg aku lepak sini kejap. jap je. hari nie hari last ko k aku. yg heppynye aku takde latihan taunan tuk tahun nie. Alhamdulillah. dapat aku cuti lame2 n lepak lame2 kat uma aku tu. ruma aku syurge aku!! rindu lak kat ank2 buah aku n kucing aku si oren yg gemok tuh. aku teringt tyme cik akak datang uma aku. ade ke die peluk oren aku then die cium pale si oren tuh. jeles aku tngok. hehehe.

aku mcm dah gantuk ah. aku ingin membontang kan diri aku nie..arghhh tak tahan. sok nak bngun pg nak wat arab.tido dulu ah. tido + bosan = dosan....

Monday, October 18, 2010

bile aku stres!

20 LANGKAH MENGATASI STRESS

DEFINISI STRESS
Stress secara mudah adalah bebanan mental dan fizikal individu. Bagi aku pulak stress nie memang vodo vavi nak mampozz...aku tak suke stressssss!!!!!

KEPENTINGAN MENANGANI STRESS
Stress perlu diatasi kerana ia melibatkan kesihatan mental individu terlibat. Lau bio lelame t boley gile kowang tau tak???

LANGKAH – LANGKAH MENGATASI STRESS

Langkah #1 – Fahami Punca Stress

- Selidik punca yang menyebabkan stress terjadi kepada anda
- Cari masalah dalam diri satu persatu.
- Cuba mengubah rutin dan kebiasaan yang dilakukan sehingga
menyebabkan ketegangan.

Langkah #2 – Letakkan Keutamaan

- Senaraikan keutamaan untuk dilakukan
- Jangan melakukan semua pekerjaan tanpa memberi keutamaan
kepada yang lebih penting.
- Bertindak mengikut keutamaan untuk mengelakkan kita tidak
membuang masa dan melakukan sesuatu yang merugikan.

Langkah #3 – Selesaikan Masalah Satu Persatu.
- Selesaikan masalah kecil sebelum ia menjadi lebih besar.
- Cuba selesaikan masalah yang ada pada waktu yang sesuai.
- Dapatkan interaksi dan komunikasi yang lebih berkesan kerana ia
boleh menyelesaikan pertelingkahan dan masalah

Langkah #4 – Menangis

- Titisan air mata dapat menjadi teman dan menceritakan seribu
masalah.
- Menangis merupakan amalan yang sihat dan dapat melapangkan
tekanan minda dan jiwa.
- Wanita lebih mudah menzahirkan emosinya melalui tangisan
berbanding lelaki yang lebih kerap memendam perasaan dan
menganggap menangis adalah sesuatu yang mengaibkan.

Langkah #5 – Ketawa

- Dapatkan masa untuk duduk bersama sahabat handai yang pandai
berjenaka dan berhiburlah bersama mereka.
- Ketawa membantu meningkatkan keupayan pernafasan dan
denyutan jantung, kegiatan otot-otot dan suhu badan juga dapat
diaktifkan.
- Proses ketawa boleh membantu membuang toksid di dalam badan
dan darah dapat berjalan dengan lebih lancar.

Langkah #6 - Bersenam Atau Beriadah

- Bersenam tidak hanya mencergaskan fizikal, bahkan mental juga
lapang setelah berpeluh
- Ketegangan jasmani dapat dielakkan dengan kerana peredaran
darah berjalan lancar kerana otot-otot digerakkan.
- Bersenam juga boleh membakar lemak yang boleh membawa
penyakit di dalam badan

Langkah #7 – Menyanyi, Menari Dan Menjerit.

- Anda boleh melepaskan stress dengan menyanyi dalam bilik air tanpa
mementingkan sangat senikata lagu tersebut sambil menitiskan
airmata
- Pasang lagu yang rancak dan sesuai untuk menari sepuas hati
sehingga berpeluh
- Menjerit. Cari tempat yang sunyi dan jeritlah sekuat tenaga. Anda juga
boleh mendapatkan tempat yang bising seperti di tapak pembinaan
ataupun di dalam kebisingan waktu hujan dan di mana-mana
mengikut kreativiti anda.

Langkah #8 – Curahkan Perasaan Dalam Diari.

- Bila anda merasa tertekan akibat marah, sedih, kecewa dan
sebagainya, tulislah segala-galanya di dalam diari
- Tidak perlu mencatakan secara detail perasaan anda. Cukup sekadar
sedikit catatan. Simpan diari di tempat rahsia anda
- Kebiasaanya kita akan tertawa apabila membaca semula catitan kita
itu di lain masa kerana selalunya ianya terlalu remeh tidak seperti apa
yang digambarkan didalam diari.

Langkah #9 – Luahkan Pada Sahabat Karib.

- Mungkin anda melihat masalah itu terlalu berat, tetapi mungkin tidak
pada sahabat karib anda.
- Luahkan kepada sahabat anda itu perasaan anda kerana ia dapat
mengurangkan bebanan stress.
- Kemungkinan masalah anda akan selesai dengan pendapat dan
pandangan sahabat anda itu

Langkah #10 – Meditasi Atau Bertafakur.

- Melakukan penilaian semula terhadap pertuturan, perbuatan dan
tingkahlaku yang telah dilakukan.
- Secara bertafakur dan bertenang anda boleh membuat
pertimbangan, di mana yang patut diperbaiki dan punca timbulnya
masalah sehingga anda dapat ketegangan.
- Pejamkan mata rapat-rapat dan lihatlah ke dalam diri, siapakah anda
sebenarnya dan apa yang anda ingini.

Langkah #11 – Tahu Had Kemampuan.

- Tahu bila bermula dan sepatutnya berhenti serta jangan terlalu
memaksa diri.
- Jangan terlalu membuang masa kepada perkara yang anda tidak
lagi mampu ditanggung.
- Serahkan sesuatu urusan itu kepada orang yang lebih layak atau
mahir melakukannya supaya anda tidak terus-terusan tertekan.
Langkah #12 – Berusaha Dan Berserah.
- Bertawakallah kepada Tuhan setelah kita berusaha dengan sehabis
baik.
- Banyakkan melakukan perbuatan mahmudah (baik) dan menjauhkan
perbuatan mazmumah (jahat) serta tambahkan amalan-amalan
sunat seperti puasa, sembahyang, zikir dan sebagainya.
- Jangan biarkan hidup anda terus tertekan. Berusaha mendapatkan
jalan keluar bagi setiap masalah.

Langkah #13 – Bersantai

- Setelah berusaha keras melakukan rutin, anda perlu mencari sedikit
ketenangan seperti berekreasi di taman, berkelah di sungai atau di
mana-mana tempat yang dirasakan sesuai untuk memanjakan diri
dan minda.
- Lakukan juga kegiatan yang tidak terlalu membebankan minda dan
memberikan keseronokan
- Rehatkan diri sebentar sebelum memulakan tugasan baru.

L angkah # 1 4 – Ambil Mudah.

- Biar sebesar mana dugaan yang diterima anggaplah ia sesuatu yang
mudah dan jangan terlalu membebankan fikiran.
- Jika boleh dan sesuai, bawalah tugasan yang tidak boleh diselesaikan
itu pada keesokkan harinya.
- Jangan terlalu membebankan masalah anda sehingga hidup jadi tak
keruan dan sukar tidur atau kurang selera makan dan sebagainya.

L angkah # 1 5 – Mengadu Kepada Kaunselor.

- Sekiranya anda tidak mampu menyelesaikan masalah anda,
dapatkan kaunselor yang boleh membantu.
- Kaunselor dapat membantu proses penyelesaian masalah dan
tindakan yang perlu diambil.
- Kaunselor dapat memberitahu apa yang mungkin anda tidak sedar
mengenai diri sendiri.

L angkah # 1 6 – Berurut.
- Berurut boleh membantu melancarkan perjalanan darah dan urat
yang tegang serta keras dapat dikendurkan. Dapatkan mereka yang
mahir dan bertauliah dalam teknik pengurutan.
- Selepas berurut anda akan merasakan kelegaan pada tubuh badan.
- Berurut walau kadangkala sedikit sakit, mampu menghilangkan
ketegangan akibat bebanan stresss.

L angkah # 1 7 – Refleksologi Atau Akupuntur.

- Melalui refleksologi kaki, punca penyakit dapat dikenalpasti.
- Akupuntur dapat melegakan kesakitan dan membantu
menghilangkan tekanan yang ditanggung.
- Cara ini sesuai untuk mengatasi masalah stress.

L angkah # 1 8 – Hipnosis

- Anda berhadapan dengan pakar yang membawa anda memasuki
satu suasana yang indah.
- Anda kemudian disuruh membayangkan masalah yang dihadapi,
airmata keluar tanpa disedari dan seterusnya anda disuruh
melontarkan masalah tersebut jauh-jauh. Apabila tersedar anda
berasa segar dan ringan tanpa masalah.
- Teknik ini sebenarnya bermain dengan fikiran bawah sedar dengan
membersihkan masalah yang menganggu tanpa disedari.

L angkah # 1 9 – Terima Keadaan Seadanya.

- Jangan mengharapkan sesuatu keadaan berubah mengikut
kehendak kita kerana tidak semua yang kita ingini akan menjadi
kenyataan.
- Dalam keadaan ini ada baiknya jangan terlalu mengharap sesuatu
yang terlampau hebat supaya anda tidak merasa terlalu kecewa jika
tidak memperolehinya.
- Terima keadaan seadanya dan berbahagia dan menghargai apa
yang ada tanpa membandingkan dengan apa yang orang lain
dapat.

L angkah # 2 0 – Amalkan Sikap Dan Gaya Hidup Sihat.

-Bersikap terbuka dalam semua perkara dengan membuka minda dan
anda sedia menerima sesuatu bencana.
- Sedar dan mensyukuri bahawa segala yang berlaku adalah ketentuan
dari Allah Taala dan ada hikmah disebaliknya. Gunakan kelebihan
fikiran yang dikurniakan Tuhan untuk mengatasi masalah mendatang.
- Amalkan gaya hidup sihat dengan mengambil makanan seimbang
dan hidup secara teratur serta terurus dan jangan melakukan kegiatan
yang tidak sihat dan merosakkan diri dan kehidupan.



PENUTUP

Segalanya terpulang kepada korang untuk mengatasi masalah stress ini. Ianya
bukanlah satu perkara yang remeh dan boleh dianggap enteng. Ianya
terlalu berkait rapat dengan mereka di sekeliling kita. Akhir kata “Hidup lebih
ceria jika korang mampu menguruskan stress”

Saturday, October 16, 2010

menunggumu

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh di sana

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan
cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gaira
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

* menyebalkan = menyulitkan

Wednesday, October 13, 2010

siape mahu tahu....


salam sejahtera....salah ukhwah...tetibe aku dikejutkan gan kesejukkan yg teramat sangt nie...gantuk aku dr b4 maghrib td tak hilang2....owh man......heeee...aku tersangat sakit kepale...aku bangun nie just nak telan ubat aku je.....kalu aku tak mkan ubat nie pasti dengan jayanye aku takkan tdo sampai sok pg...pas makan ubat tangan aku nie tersangat lah gatal nak bukak loker n kuokan samsung aku nie....haissshhhh....patutnye aku kne tdo nie....tp jap lah....ade bende yg aku nak cite sikit....

korang nak tau tak....dalam maybank aku ade rm 50 je lg tau....huh....aku pakai duet pon rm 50 je seminggu....tp minggu Nie aku terover sebab aku banyak topup...tp takpe..aku dapat cover balik...aku tak makan siang n malam aku mkn megi je...heee....lg pun megi banyak sangt lam loker uw...tak makan t besemut lak...huuuuuuu...lagi satu kan...aku dah ade sorang kawan baik....sangt2 menenangkan aku....bile aku sedih...aku dapat denga suare dia....aku tenang....die wat aku sangat2 tenang....die sangt special...lansung tak pernah kecewekan aku....sentiase ade mase untuk aku....aku syg die sangat2.....bile aku merajuk gan anje aku aku g kat die....die teman aku...sampai aku tak merajuk...sometimes sampai aku tertido....die tak pernah jemu...aku hargai die sangat2 kerana harga die agak mahal jugak ar kan...heee...beratus jugak aku beli....aku syg sangt kat ofenbatch aku...aku mane mampu belu kapok or star cruzz or ape2 lg ah jename yg mahal2 uw......heeeee...kekadng aku sampai lambat g kelas sebsb b4 mandi aku akan bermalas malasan dengan die....jari kanan aku sampai keras....aku jarang practise sekarang coz asaiment aku tersangat lah banyak...sok nak anto satu report 40 ms...bahagian aku akan aku siapkan kejap lg...insyaallah......aku harap sem 6 or sem 7 nanti aku akan dapat perfom atas pentas n aku dapat men terer kan diri aku bersame offenbach aku...heeee...

perubahan..emmm...degan yakin aku ingin menyatakan yezz aku dah berubah...aku tak menyakiti anje aku lg....bahagie...gembire....aku syg die....kenape aku syg die...first sebab die manisssss sangt2...tak terluah lg da.....secound...die manje sangt2....bile gan aku,aku rase yezzzz aku die punye...sampai takde ruang aku tuk rase bosan or kosong or ape2...sume ruang n tempat penuh gan senyum gelak n tawe....kakadang ade gak air mate...tp takpe lah..kate owg bumi mane yg tak dibasahi hujan kan...kihkihkih....lastly....aku syg die sebab die terime aku...die sudi sambut tangan aku nie hah...time aku terkapai2....aku sedang bersungguh2 sebab aku mahu aku nak I WANT IT!!!!!...mekasih sangt kat anje aku coz salu bg aku peluang.....aku tahu die syg aku.....

skang cite sal stdy lak....aku sedang running beberape asaiment yg patutnye dah siap...tp biase ah...aku masih memilih saat2 akhir nie tuk menjayekannye...hope semuenye dapat berjalan lancar....alhamdulillah...sem depan punye subjek pun aku dah susun baik2...sok ade kelas praktikel...penat sangt2 kelas tuh....tp aku suke part present...huuuu...tak saba nak present sok...semalam ade front speach....aku rase english aku mcm dah mantap sikit ah....hope markah aku tinggi lah.....confident pon mcm dah power sikit nak cakap depan owg ramai...tuhh pon sebab asik kene pakse je jd ketue biro....tyme posmoterm kne ah aku pacak berhujah sepotong due ayat...tp thanks gak ah kat kawan2 yg bayak membantu...bantu ape ye..hah..bantu ketawekan aku tmye aku kat depan...kihkih...aku bahagie dalam platun aku....makin lame makin mantap...tp aku yakin ade lg yg tak kenal aku nie...nak2 dak pom tuh...yer ar aku kan pemalu...lg pon mane sosial sangt....abes ko k aku balik bilik...tak join lepak2 nie...pelajar misali aku nie...heeee....sem depan banyak pojek...ade naik2 gunung...gunung ape aku tak sure lg....hermmm....

seterusnye pasal sumeone nie....senyap dah....teggur apetah lg...pandang mate pon tak lg kut....ntah lah tk tau knape....salunye tyme nak susun jadual mesti cari aku....tp ritu....ermm ntah lah...aku malas nak pikir...die tak selese kut gan aku lg...n maybe abg baju kuning die tak bg dah....takpe lah....baik2 saje ko yeeee......rumatte aku sume dah bongkang da...tinggal aku je...aku ngah belek2 report nie...malas nye aku nak menaip...adehhhhhhhh.......rasenye cukup ah kut sampai sini dulu...aku nak tdo kejap...kul 3 kang nak bangun.....

sEdUkA IrAmA
KATA SAKTI

Sunday, October 3, 2010

hanye aku

saat ko mimpi aku
minit ko marah aku
jam ko tak terime penjelasanku
aku mampu kawal diriku bile ko wat depan aku
sebabnye mudah je...
aku syg kamu aku mahukanmu....
tp bile kau...
ko mudah marah...
penjelasanku ko letak kat paling ujung sudut sane tuh....
tolonglah lelapkan mate nie....
rindu sangt nak bermimpi....
bukan mahu membenarkan diri sendiri...
apetah lg menyalahkan kamo....
kerje tak sudah...
ade mase banyak amik mudah...
lain yg diminta lain yg diterima...
aku tak sempurna mana....
aku tak minta ade yg peduli...
cume kisah lame...
beratnye ujianMu ya tuhan....

seduka irama
sakit....

Saturday, September 11, 2010

Thursday, September 2, 2010

bile bulan tiade


ambilkan bulan bu....ambilkan bulan bu....tuk menerangi diriku dimalam gelap....huh!penatye rini...aku wat beef grill gan ayam goeng ala thai gitu..kelas abes awal sebab ramai dak da nak blah...bas dieowg sume mlm nie....tinggal aku je...waaaa...bile nak balik nie...mood balik mcm takde ah....best men perang2 gan dak atas...pekak tinge aku men mercun....heee...arinie mcm biase...menghepykan diri sekeras2nye....walaupon tanpe cahaya bulan tp ade lg hamba2 Allah yg nak tengok aku senyum...riuh kat kicen td....pastu buke ramai2 kat YAB...makan yg masing2 masak...hahah...sume sedap tp wa punye grill beaf mcm gule getah sikit...adik long wa salah potong agaknye...die masak ayam....dap...laku...abes sume....heeee....tp aku still missing something....apakah???????dimanakah?????huh!!!

sEdUkA iRaMa
tawe dlm tangis ceewwaahhhh!!!

Monday, August 23, 2010

tips b4 exam..

salam...rini rase mcm nak kongsi sikit ah mcm ne nak dapat dekan setiap sem...lau nak dekan try ah bace tips2 kat bawah nie...maybe bergune...jauh aku cari nie..dr fadzilah kamsah yg bag au...heee..biase ah...b4 raye nie mesti banyak midterm kan..n pas raye lak da final...jam celik jap da nak abis blaja....campus life lah kut...heeee

KESIHATAN

Sebagai pelajar anda memerlukan kesihatan yang baik bermula dari ketika membuat persedian mengulangkaji hinggalah ke dewan peperiksaan. Keadaan kesihatan yang buruk akan mengganggu persediaan diri untuk peperiksaan. Sekiranya masih banyak yang anda perlu ulangkaji, maka pastinya anda rasa bimbang. Gangguan kesihatan pasti tidak mengizinkan anda mengulangkaji dan ini akan membawa kepada tekanan emosi. Pastikan anda menjaga perkara yang berikut:

Tidur yang cukup.

Tidur yang cukup ialah diantara 6 - 7 jam sehari. Kurang tidur menyebabkan anda rasa mengantuk, letih dan boleh jatuh sakit. Tidur yang berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan. Jadi pastikan anda latih diri anda dengan masa tidur yang optimum ini dari sekarang.

Jaga pemakanan.

Allah s.w.t telah berfirman yang mafhumnya "Makanlah dari makanan yang baik yang telah Kami berikan" (Al-Baqarah : 57). Yang dimaksudkan

sebagai yang baik disini ialah baik dari segi sumbernya (halal), kualitinya (zat), rasanya (enak dan lazat) dan bersih (tidak membawa penyakit dan kemudaratan). Kepada ibu bapa pastikan anak-anak anda diberi makan makanan dari sumber yang halal. Makanan yang haram akan menghitamkan dan menggelapkan hati mereka.

Riadah.

Jangan beriadah sehingga meletihkan badan. Ramai pelajar yang bermain hingga penat dan akibatnya anda akan rasa mengantuk untuk mengulangkaji

pelajaran. Anda hanya perlu beriadah selama 20 minit dan sebanyak tiga kali seminggu. Lakukanlah senaman ringan yang mengeluarkan sedikit peluh. Disaat-saat akhir sebegini, lupakanlah soal bolasepak, takraw, badminton dan sebagainya. Anda boleh tangguhkan semua aktiviti yanganda minati ini setelah tamat peperiksaan penting nanti.

KESELAMATAN

Anda perlu menjaga keselamatan diri anda sebaiknya. Jauhkan diri anda dari aktiviti lasak yang boleh membawa kepada kecelakaan. Elakkan diri dari sebarang kecederaan. Anda past tidak mahu mengambil peperiksaan sewaktu berad dalam wad di hospital. Memanglah kecelakaan tidak pernah diundang, tetapi kalau anda tidak berhati-hati anda sebenarnya mendedahkan diri kepada pelbagai kemungkinan. Dalam musimmenjelangnya peperiksaan, lebihkan masa anda untuk berada dirumah.

PERSEDIAAN MENTAL

Kerapkali masalah yang dihadapi oleh pelajar apabila hampir dengan peperiksaan ialah takutkan kegagalan. Walau pun anda telah berusaha bersungguh-sungguh namun perasaan takutkan kegagalan ini sering mengganggu fikiran. Antara keadaan yang menekan diri pelajar ialah:

Menyerah kalah sebelum berjuang

Ini disebabkan kerana mereka rasakan yang mereka tidak punya harapan lagi. Mereka rasakan buat apa belajar kalau dah tahu hasilnya nanti ialah kegagalan. Mereka percaya yang mereka akan gagal dalam peperiksaan berdasarkan kepada keputusan peperiksaan atau ujian-ujian sebelum ini. Mereka cuba membaca teta dengan keyakinan bahawa tidak mungkin mereka mampu memahami dan mengingati setiap fakta yang dibaca.

Merasa belum bersedia

Keadaan yang kedua pula berlaku kepada mereka yang sememangnya belajar. Mereka rasakan yang diri belum cukup bersedia. Mereka sentiasa fikirkan apa akan berlaku kalau segala usaha ini sia-sia? Apa akan terjadi kalau apa yang dibaca kelak lupa? Betapa malunya nanti kalau kawan-kawan yang kurang berusaha mendapat keputusan yang jauh lebih baik? Semua ini bermain difikiran.

Harapan ibu bapa yang terlalu tinggi

Tidak ada ibu bapa yang tidak mengharapkan kejayaan anak-anak. Ada ketikanya pula ibu bapa berulangkali menyatakan harapan mereka kepada anak-anak tanpa memikirkan kemampuan sebenar diri anak. Harapan yang terlalu tinggi ini ada ketikanya menjadi beban kepada anak-anak hinggakan mengganggu fikiran mereka. Kepada ibu bapa, saya sarankan agar dorong anak-anak berusaha gigih dan melakukan yang terbaik mengikut kemampuan masing-masing. Nyatakan dengan jelas bahawa apa yang anda mahukan ialah anak-anak melakukan yang terbaik dan sungguh-sungguh. Anda redha walau apa sekalipun keputusannya kelak. Ini akan mengurangkan tekanan atas diri anak-anak.

Berfikiran Positif

Bagi mengatasi segala tekanan mental seperti di atas anda perlulah berfikiran positif. Fokuskan mental anda kepada apa yang perlu anda lakukan dan apa pula hasil yang anda harapkan. Tidak perlu anda bimbang apa keputusan yang bakal diperolehi tetapi anda perlu bimbang kalau-kalau anda tidak menggunakan sisa-sisa masa yang masih ada untuk berusaha sepenuhnya.

Sekiranya anda memikirkan kegagalan maka anda hanya tergambar pelbagai rintangan dan halangan. Ini akan melemahkan semangat anda. Ia juga membuatkan anda meragu kebolehan diri anda.

Dalam berusaha anda mesti berpegang kepada kata-kata seperti:

"Sedikit pencapaian itu lebih baik dari tiada pencapaian langsung".

"Something is better than nothing"

Lakukan "Latihan Minda" setiap hari.

"If you can't see it, you can't have it".

Sunday, August 22, 2010

sendiri


disini aku masih sendiri......
melewati hari2 sepi.....
lame tak nyanyi lagu nie...heeee
suke tengok ko heppy.....
alahai demam......
bile lah aku nak baik.....
sakitnye........
ptg ni ade role play.....
aku tak hafal lg skrip aku.....
market list tak wat lagi....
tak terlarat lah aku...melayan demam nie....
cume lege sikit...tender makann dah dapat.....
setlle sume keje2 nie aku nak balik kampong!!!
lame nye tak salam mak bapak aku....
rindunyeeee.....
ekonomi masih cool........
maklomlah bulan pose kan......
heeee.........
buke pon kat masjid je salu....
heeee........
meriah aku tengok yg belah sane tuh.....
tu yg die suke...suke meriah2.....
die heppy.....aku pon heppy.....
lau aku tak ley heppy kan die......
bialah die heppy gan kemeriahan tuh.....
semalam ade owg janji nak buke gan aku......
nak kai baju etam same2 gan aku......
tp tertido kut die.......
takpe ah der......
hope ko baik2 saje ye......: (
aku sedang sedaya upaye membuang sikap......
sikap yg gud2 lam diri aku nie....
bukan tuk owg len pon...
tuk kebaikkan aku gak..n maybe tuk die......
nape maybe?????????
sebab aku rase penerimaan tuh lebih kat sebelah aku nie je......
berat sangt rasenye bahu aku nie.......
ade tak sape2 yg sudi tolong angkat sikit????
rini nak melangkah gan senyuman wa yg mantap nie.....
wa nak kembali kepadeNye....
pnt try nak tutup mate.......
tp mate hati wa still nampak lg bayang2 jeloussy yg wa tngah try padam nie.......
takpelah....fato salu kate " diam suda capik"....baik de wa diam!heeee
waaa......
sem nie rase mcm betul2 stady....
sem lepas aku ade assinstant yg sangt2 boley diharap....
balasannye cume ayam golek je.......
rindu lak nak mum ayam golek......
takpe2.....t petang aku nak beli seko......
tp tekak nie mcm gud2 ah...tak rase ape...
minum 100plus pon rae mcm minum air masak je....
huh...
penat ah tep kat sini....
ade baiknye aku tep essay aku nie......
ptg nie nak hantor......
waa...
k ar bubyeee.........

sEdUkA iRaMa
gud2 is not gud : )

Friday, August 20, 2010

die kate

ko sebaik2 umat....
ko lah sebaik2 sahabat....
heeee....
tuh yg die kate....bukan ku kate..... : )





Wednesday, August 18, 2010

mimpi

aku tak tau kenape...hari yg paling menakutkan dalam idup aku...Ya Allah....panjangkanlah umur aku...mimpi nie memang lah mainan tdo...tp gambarannye tu....Subahanallah...takut sangt aku...tak tergambar...tak terpikir...ad hikmah...aku tahu ad hikmah....dan harinie hari yg paling kalut....kesian kawan aku...aku tak savekan asaimen die...then die g print bawak pendrive kosong...nak patah balik dah lambat....terpakse lah g je tak bawak asaiment...sory geng...seingt aku memang aku dah save..balik kelas arab td lak peluh2 aku jalan carik bilik leture...jauh yg amat..non atas bukit sane...aku jalan kaki gan along ika n pika...name dieong bertige sume ade name aku kat tengah2 nye...g then jumpe lecture tu...senyum je muke dr tuh....die tak tau aku dah jaln berkilo2 meter nak jarik bilik die uw...tp salah aku gak...sape suh tak g kelas smlm...tp aku tetap nak salahkan rumatte aku....die yg balik lambat...moto takde...nak nek bas???tak larat aku...pale snoneng sangt tyme tu...tak tau siang tuh bape jam aku tdo....rumatte aku kate aku overdose kurme..haaaa...lantak ah..aku yg beli..haruslah aku yg makan...

klass mlm td lak...emm..ujn lebat...da nekad nak gegar je nek moto...tp call iman die ade kete...kete gewe die kut...wangi je dalamnye...lau kete die sure dalam bau longkang...heee...mcm biase ah aku gan die datang yg paling lambat..n yg tukang tutup pintu...tengah2 syok tengok muke lecture bebel tetibe fathur call..aku angkat nyorok bawah meje...die mintak tolong amik kat mall coz bas stuck kat situ...aku suh ah iman..iman kate malas...ahhh aku lg ah malas..kete parking dah ah jauh nun sane...serbe salah aku...terpakse aleh ke mood selamber jap kuo kelas then cepat2 g amik pato...ingt pato sowang...upenye bawak adik die....adik die ade interview gpms kut td kat libery..ntah dapat ntah tak...menonong je aku tengok minah tu...pecut punye pecut masuk balik dalam kelas...huh lege gile coz ramai lg dak pom yg baru smpai...tak ah kantoi sangt...

aku sebenarnye sedang menyelami perasaan sendiri nie...aku rase pelastik sangt2...actually aku skang nie rase mcm nak jerit kat telinge die....huh..tp takpe lah...saba je...saba is cool..tak kemane pon...tak kan lari...cume aku takyah nak kabut2 sangt lah...sendiri kabut sendiri sakit sendiri penat...just cool...cool mcm mentos yg pato bg td...sangt refreshing....sok pulak kelas kitchen...sok wat kek pika kate..kelas diowang ari selase wat kek..so aku sok mesti dikerah tenagenye wat kek gak...nak kene prepare..tak ley men2 sem nie...cik kamal tuh nampak mcm slow..tp skali dah hangin..terbang pisau wehhhhhh...heee...station partner aku pulak sok jgn nak mody2 tyme keje banyak..aku tajang kang nanti....heee...hope sok lancar lah segalenye...yg penting sok kne bangun pagi..tepon paksu catering...deal cantik2 gan harge yg berpatutan...lepas stle nie aku tau aku akan dapat tdo lene....wahhhhh...lg satu maybe simpan pe yg kite rase lg bek kut..aku taknak ah kecoh2 lg...bia lah aku manage idup aku sendiri...aku jalan pon tempang2 lg...hope ade yg sudi papah aku...bawak aku ketepi n picitkan lampu tyme aku nak lintas jaln...cukup lah kut lau dapat mcm tuh...n pe yg aku dah dapat aku akan simpan elok2 dalam bekas kedap udare....bialah tak terlihat tak terkate or terbuat...tp hati senang...senyum ikhlas...n tdo tak perlu pakse pejam mate...

cite pasal leha pulak...lame tak nampak die...bile ntah nak kawen kakak aku sowang nie...aku tengok die aku nampak aku dalam diri die...nampak cool...tp cemburu + baran yg amat tinggi nilai kuasenye gak...huh!aku tau ko bosan leha...sore ko call aku td jelas sangt nampak kebosanan ko tu...takpe lah..sabo je...t balik raye kite mkn same2 k..suh mak masak asam pedas ko gan ayam masak kicap aku...heee....aku mintak maap sebab mcm jeles sikit kat ko...mane taknye..tyme aku cuti haritu...mak ari2 tepon ko tau...tp tyme aku kat sini mak jarang sangt tepon aku...aku je yg tepon die...tp bapak salu tepon aku...heeee...bapak baik kan...mase aku exciden ritu sibuk die..risau beno...mak lak takut nak kuo bilik..padahal aku tak pape pon...huuu...pastu syawal yg anto g spital..ko tau an mcm ne abg ko sowang tuh bawak kete...mcm siput sedut...sabo je aku...tp part gunting rambut die memang pro..heee...kadang2 smart gak die wat rambut aku..tp kadang2 hampeh gak..abes togel rambut aku...rindu sangt lah kat mak..jemput2 mak..lamenye tak makan....tyme maman balik je kan baru mak wat jemput2...rindu kat umai gan nana...rindu nak gado gan dieowg...dah beso dah anak buah aku tuh...heee

erm..rasenye cukup lah kut....cume aku harap aku takkan masuk gear reverse pas nie..aku akan terus foward2 n foward...sampai aku jumpe makne life nie...bukan tuk owg len..tuk diri aku gak kan...heee...ok lah...salam ye...

sEdUkA iRaMa
senang hati bile luah..

Tuesday, August 17, 2010

selamat malam bulan

Biarkan berlalu
Semua kepedihanmu
Lelapkan matamu
Biarkan mimpi membawamu
Ke mana kau mahu


Biarkan berlabuh tirai kisah semalam
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan


Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Kan ku menjadi arjuna dalam mimpi-mimpimu
Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi
Terhapus semua air mata dengan senyuman

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam rindu
Selamat malam cinta
Selamat malam harapan


Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Selamat malam
Tidurlah sayangku


sEdUkA iRaMa
bila rindu bulan....

Monday, August 16, 2010

mood baru bangun...

salam......
b4 tdo rase berat bangun tdo rase berat......
rase mcm nak kne stop sikit....
hari2 mcm nie......
tak tertahan rasenye.....
kembali pade Nye adalah yg terbaik......
setle kan sume kerje aku.....
terpakse skip klass stat rini......
tak tersada......
tak terkejut........
tak tersiap keje.....
takpelah jap lg g bilik lect aku anto asaiment nie....
penat sangt tdo.....
termimpi bukan2...
Masyaallah...
makanan tuk majlis berbuke puase gan komanden tak tempah2 lg....
mase berjalan......
tp aku tak bergerak2 dr sini.....
masalah masalah masalah.....
penat pikir yg tak sepatutnye dipikir......
pnt syg
pnt rindu
pnt sakit
pnt cemburu
nak buang rase pnt nie kejap....
mid exam da dekat....
sminggu lg....
rezeki mcm murah sikit...
elaun dah masuk....
Alhamdulillah....
lege rasenye....
tak yah pikir nak makan save je....
dapat lah makan nasik tyme sahur.....
enset rosak.....
nak betulkan mahal....
takpelah....
selagi ley pakai....
cume aku nak carik indah dalam bersabar nie.......
cari indah tunggu 4 aribulan.....

sEdUkA iRaMa
menunggumu....